11. novembar “Dan primirja”

Republika Srbija  od 2012. godine proslavlja svakog 11. novembra „Dan primirja“. Širom sveta ovaj dan se slavi kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Te 1918. godine u 11.00 časova u specijalnom vagonu maršala Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, sile Antante i Nemačka su okončale sukob. Kasnije je Versajskim mirom 28. juna 1919. godine zvanično završen i Prvi svetski rat.

Kao simbol ovog praznika u Srbiji se koristi cvet „Natalijine ramonde“, poznat kao cvet feniks, koji i kada se osuši može da oživi. Simbolika ponovnog rađanja je jasna, Srbija je uspela da se oporavi nakon velikog stradanja u „Velikom ratu“. Osim ramonde, u amblemu se nalazi i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Ovaj amblem se nosi na reveru u sedmici koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.
Biljku je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovća. Zajedno sa Josifom Pančićem opisao je ovu vrstu i dao joj ime po kraljici Nataliji. Osim u Srbiji, Natalijina ramonda raste još samo u Grčkoj i Makedoniji, odnosno na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan, poprište najžešćih borbi na Solunskom frontu tokom Prvog svetskog rata.

Natalijina-ramonda

W.B.R.C. tim želi da skrene pažnju šire javnosti na ono što ovaj praznik predstavlja za Republiku Srbiju, a naročito za pripadnike Vojske Srbije, ponosne naslednike Srpske Vojske iz Velikog rata, koja se kao feniks uzdigla iz pepela i na južnom frontu (Solunskom) probila linije sila osovine i ubrzala završetak rata i pobedu saveznika.

Živela Srbija!!!